Bilim insanları ölü rahibi 3 bin yıl sonra teknolojik olarak diriltti. - Haber Teknogez

Son Haberler

Mart 04, 2020

Bilim insanları ölü rahibi 3 bin yıl sonra teknolojik olarak diriltti.

Bilim insanları dünyanın konuştuğu bir olaya imza attı. Yapılan çalışmalar sonucunda 3000 yıl önce mumyalanan Mısırlı rahip Nesyamun’un sesi yapay ses telleri ile yeniden hayata döndürüldü.

Antik Mısırlı bir rahibin sesi bilim insanları tarafından 3D yazıcı aracılığı ile yeniden hayata döndürüldü. Yapılan çalışmalar sonucunda araştırmacılar tarafından e sesli harfi benzeri bir ses elde etti. Yapılan açıklamada bu çalışma ile ölü bir insanın sesinin ilk defa hayata döndürüldüğü belirtildi.

XI. Ramses döneminde yaşadı

Sesi hayata döndürülen rahibin XI. Ramses’in şiddet dolu hükümdarlığı sırasında yaşadığı biliniyor. Nesyamun antik Mısır Döneminde Waset şehrinde rahiplik yapmış. Dini ritüeller sırasında şarkıda söyleyen rahibin güçlü bir sesi olduğu tahmin ediliyor. Bilim insanları ölümünden 3 yıl sonra rahibin sesini hayata döndürmeyi başardı.

Üç boyutlu yazıcı ile ses yolu kopyalandı

BBC Türkçe'de yer alan habere göre bilim insanları yaptıkları çalışmalar sonucunda rahibin ses yolunu üç boyutlu yazıcı ile kopyaladı. Yapılan Araştırma sonucunda e sesli harfi benzeri bir ses elde edildi. Dünyada büyük bir yankı uyandıran bu olay ölü bir insanın sesinin ilk kez bilim aracılığı ile hayata döndürülmesini içeriyor. Çalışmalarına devam eden bilim insanları ilerleyen günlerde bilgisayar programları aracılığı ile rahibin sesinden cümleler elde etmeyi planlıyor.

Kaynak : https://www.canlihaber.com/m/teknoloji/bilim-insanlari-olu-rahibi-3-bin-yil-sonra-diriltti-h1561.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder