Albert Einstein'nın Hayatına Kısa Bir Bakış - Haber Teknogez

Son Haberler

Albert Einstein'nın Hayatına Kısa Bir Bakış

Albert Einstein Hayatı

Albert Einstein, 14 Mart1879 seneninde Almanya'da Württemberg'de doğdu. 1880 seneyin Haziran ayında ailesi Munich'e taşındı. Babası Hermann ve abisi Yakob burada Einstein&Cie isminde bir elektrik mühendisliği konusunda bir şirket kurdular. Einstein, konuşmaya geç başlaması dışında normal bir küçüklük geçirdi. 1884 seneninde eğitimi için özel dersler ve 1885 seneninde da keman dersleri aldı. Aynı sene Musevi olduğu halde Munich'deki Katolik Okulu'nda eğitimine başladı.

Einstein okula başladıktan sonra okuldaki sıkı disiplinden ve ezberci anlayıştan rahatsız olmaya başlamıştı. Fakat okul ile memnunsuzluğuna karşın yüksek notlar alıyordu. Birinci sınıfı atlamıştı ve çoğu dönemde sınıfında birinci olmuştu. 1888'de yeniden bu şehirdeki Luitpold Gymnasium'a geçerek eğitimine devam etti. Eğitim hayatından hoşlanmıyordu.

1894 yılında ailesinin iflası neticesi İtalya'ya yerleştiler.Bugünkü isimi "ETH Zürich" olan "Swiss Federal Polytechnic Enstitüsü"ne gitmek için müracaat etti ancak giriş imtihanında başarısız olduğu için, İsviçre'de Aarau'da eğitimine devam etti.

Babasının istediği gibi elektrik mühendisi olamayacağını anladı. İki sene sonra 1896'da "Swiss Federal Polytechnic Enstitüsü"ne matematik ve fizik öğretmeni olmak için gitti. Maxwell'in "Elektromanyetik Kuramı" üzerinde çalıştı. Bu okulda tek kadın talebe olan Mileva Maric ile tanıştı. İzdivaç etmek için ailesiyle tanıştırdı ancak Mileva'nın yaşının büyük olması ve Musevi olmamasından dolayı annesi evliliğe karşı geldi. Mileva'nın evlilik dışı gebe kalmasıyla doğan kızlarını evlatlık olarak vermek zorunda kaldılar.

Hemen peşinden 21 Şubat 1901'de İsviçre yurttaşlığına müracaat etti ve kabul edildi. Mayıs 1901'den, Temmuz 1902'ye kadar Winterthur ve Achaffhausen'de özel ders verdi.Öğretmenlik için müracaat ettiği yerlerden çok genç olması sebebiyle pozitif yanıt alamıyordu. Sonra İsviçre'nin başkenti Bern'e gitti. Geçimini sağlamak için matematik ve fizik dersleri vermeye devam ediyordu. Bernese'deki "Akademie Olypia"ya katıldı. Bu sırada bir hayli bilim insanıyla tanışma fırsatı buldu. Kariyeri için ehemmiyetli bir adımdı.

Hemen peşinden teknik asistan olarak İsviçre Patent Bürosu'nde işe başladı. Einstein, mucitlerin patent alabilmesi için yaptıkları aletimini yapıyordu. Aletlerin farklılıklarını ve zayıf istikametlerini görerek, nasıl düzeltebileceği üstünde çalışıyordu. Bazen o kadar çok farklık yapması gerekiyordu ki alet artık onun tasarımı haline dahi gelebiliyordu.6 Ocak 1903 tarihinde ailesinin tüm karşı gelmelerine karşın okul senelerinde tanıştığı Mileva Maric ile izdivaç etti.

Kendisi de bir matematikçi olan Milena Maric ile bir hayli ortak noktaya sahipti. 1904 seneninde ilk erkek çocuğu Hans Albert, 1910 seneninde da ikinci erkek çocuğu Eduard doğdu. İleriki senelerde Eduard şizofreni teşhisiyle Zürich'deki bir akıl hastanesine yatıldı ve hayatını da burada kaybetti. Albert ise ileriki hayatında California Üniversitesi'nde profesörlük yaptı.

1903 seneninde artık İsviçre Patent Bürosu'deki işinde ilerlemeye başlamıştı. Makina Teknolojisine hakim bir vaziyete gelmişti. Bir yandan Max Planck'ın kuantum kuramı üzerinde çalışıyordu.1905 seneninde Zürich Üniversitesi'de "A New Determination of Molecular Dimensions" isimli doktora tezini verdi ve doktor ünvanını aldı. 1933 seneninde Almanya'da Milli Sosyalist Partisi'nin iktidara gelmesiyle yasalar yüzünden çalışmalarına müsaade edilmeyen 40 bilim insanı hesabına Mustafa Kemal ATATÜRK'e bir mektup yazarak onların Türkiye'de çalışmalarına devam etmelerini istemişti. Atatürk bu isteği kabul ederek İstanbul Üniversitesi'nde çalışma olanağı tanımıştı.

Bu dönem Einstein'a İsrail Başbakanlığı öneri edildi ancak Einstein önerisi kabul etmedi. Dr. Chaim Weizmann ile Jerusalem Yahudi Üniversitesi'ni kurdu.1945 seneninde Roosvelt'e yazdığı mektupta nükleer silahların yapılabileceğinden söz etti. Daha sonra nükleer silahların oluşumuna ve kullanılmasına kapı araladığı için büyük pişmanlık duyduğunu hep ifade etti. Hayatının geri kalanında da Atom Bombası'nın kullanım şeklinden rahatsızlığını ifade ederek, buna karşı bir davranış izledi.1948 seneninde Brendeis Üniversitesi'nin komitesinde görev aldı. 18 Nisan1955 yılında 76 yaşında iç kanama neticesi yaşamını yitirdi. "Generalized Theory of Gravitation" isimli çalışması yarım kaldı.Ölümünden sonra otopsisini yapan Dr. Thomas Stoltz Harvey beynindeki anormaliyi fark etti. Paryetal lobunun normal insanlarınkinden %15 daha büyük olduğunu keşfetti. Beynin bu bölgesi matematik ve görsel beceriyle alakalı yeteneklerinin geliştiği bölge idi. Ayrı olarak Einstein'nın beyninin normal insanlardan %73 daha kıvrımlı olduğu gözlemlendi. 

Kitapları
  • Görelilik; Özel ve Genel Kuram: Popüler Bir Yorum, 1920.
  • Görelilik'in Anlamı, 1921.
  • Tek Atomlu Ddeal Gazların Kuantum Kuramı, 1924.
  • Brown Hareketi Kuramı Üzerine Araştırmalar, 1926.
  • Siyonizm Hakkında, 1930.
  • Niçin Savaş, 1933.
  • Gördüğüm Kadarıyla Dünya, Denemeler, 1934.
  • Felsefem, 1934.
  • Fiziğin Evrimi, Leopold Infield ile birlikte, 1938.
  • Otobiyografik Notlar, Denemeler, 1949.