Turkcell Global Arenada 5G'ye Öncülük Ediyor - Haber Teknogez

Son Haberler

Mart 09, 2020

Turkcell Global Arenada 5G'ye Öncülük Ediyor


Türkiye'nin ilk 5G üzerinden canlı televizyon yayınını hayata geçiren Turkcell, bu alandaki çalışmalarıyla beynelmilel arenada da liderlik etmeye devam ediyor.
Son olarak Türkiye'nin ilk 5G üzerinden canlı televizyon yayınını hayata geçiren Turkcell, bu alandaki çalışmalarıyla beynelmilel arenada da liderlik etmeye  devam ediyor. Beynelmilel operatörler kuruluşu NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance / Yeni Nesil Mobil Ağlar Birliği) bünyesinde Turkcell'in yönettiği ve aralarında Orange, T-Mobile, China Mobile gibi dünyanın önde gelen telekom devi operatörlerin bulunduğu 5G testleri projesinin üç sene süren çalışmaları başarıyla bitirdi.
5G teknolojisinin standartlarının doğrulanması ve gelişimine katkı sağlanması emeliyle alan testleriyle de desteklenen projede, 5G hizmeti verecek şirketlere yol göstermek emeliyle düşük gecikme, yüksek hız, kapsama ve spektral verimlilik gibi pek çok konuda testler gerçekleştirilerek neticeleriyle alakalı ayrıntılı bir teknik rapor yayımlandı.

Gediz Sezgin: "5G'de beynelmilel alanda da ülkemizi başarıyla temsil ediyoruz"

Konuyla alakalı izahlarda bulunan Turkcell Ağ Teknolojilerinden Mesul Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin şunları söyledi: "Ülkemizin 5G'de dünyada lider rolünü sürdürmesi emeliyle beynelmilel kuruluşlarla beraber çalışmaya devam ediyoruz. Bu çalışmaların en güzel örneklerinden biri de tüm dünyada cep telefonu kullanıcılarının yüzde 60'tan fazlasına 200'den fazla ağ ile hizmet veren operatörlerin azası olduğu NGMN'de başarıyla yürüttüğümüz 5G test2 projesi oldu. Dünyanın öncü telekom şirketleri ile bir arada bulunarak hem de bu projede onlara liderlik ederek ülkemizi başarıyla temsil ettik. Ortaya koyduğumuz sonuçlar bir yandan 5G'nin kuramda vaat ettiği gelişmelerin pratikte gerçekleşmesi açısından çok cesaret verici olurken diğer yandan da gelecekteki geliştirmeler açısından çok ehemmiyetli ipuçları verdi. Sözgelimi 4.5G şebekesinde 20-30 milisaniyelerde gözlenen gecikme müddeti 5G testlerinde 1-2 milisaniyelere kadar indi. Bu netice bize özerk araçlar, uzaktan robotik operasyon gibi konuların 5G ile birlikte yakın vakitte hayatımızda bulunacağını kolayca gösteriyor. Yeniden yaptığımız 5G alan testlerinde Çoklu MIMO teknolojisi kullanılarak 5,5 Gbps hızlarına ulaşabildiği gözlendi. Bu hızlar sayesinde 5G'de sanal/arttırılmış gerçeklik, hologram gibi uygulamaların yaygınlaşmasının önü açılıyor. Ülkemiz yerine 5G'de dünyaya istikamet veren böylesine ehemmiyetli bir projeye imzalamanın ve liderlik faktörün gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz."

Üç yıl önce telekomünikasyon endüstrisinin 5G vizyonunu ortak bir perspektifte ele alarak global bir yol haritası ortaya koymak ve standartları bu ihtiyaçlara göre yönlendirmek emeliyle yola çıkılan projenin sonuçları arasında mimari tasarım prensipleri ve çeşitlilik konuları da bulunuyor.
Projenin sonuçları konusunda teknik rapora https://www.ngmn.org/technical-documents.html internet adresinden ulaşılabiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder