Amerikan Silahlı gücünün da Kullanacağı Microsoft HoloLens İle ilgili Bilgiler - Haber Teknogez

Son Haberler

Aralık 15, 2018

Amerikan Silahlı gücünün da Kullanacağı Microsoft HoloLens İle ilgili Bilgiler


Teknoloji gündemini izleyenler VR (Sanal Gerçeklik) ve AR (Artırılmış Gerçeklik) kavramlarını sıkça duyuyorlar. Çoklukla oyun ve eğlence tutkunlarının alakasını çeken bu teknolojiler aslında hayatın her yanında ehemmiyetli rol oynamaya hazırlanıyorlar. Sıhhatten eğitime, güvenlikten bilime kadar bir hayli alanda VR ve AR teknolojilerinin hızla öne çıktığını görmeye başlıyoruz. Peki bu iki teknolojinin bir arada bulunduğu Microsoft Hololens’e hiç göz attınız mı? Şayet bu enteresan aleti merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bu listemizde, yakında Amerikan savaş operasyonlarına dahil olacağı belirtilen Microsoft HoloLens ile ilgili bilgiler sizlerle olacak.

Hologramlarla etkileşim kurabildiğiniz ilginç bir alet: Microsoft HoloLens 



VR başka bir deyişle sanal gerçeklik teknolojisi, dünyadan kopup başka alemlere yolculuk yapmak için mükemmel bir tercih. AR denilen artırılmış gerçeklik ise gerçek dünya ile sanal dünyanın bir araya geldiği değişik bir gerçeklik boyutu olarak nitelendirilebilir. Peki bu iki teknolojinin bir araya geldiği bir kesişim noktasına hangi isim koyulur? Teknoloji dünyası bu buluşma noktasını Mixed Reality başka bir deyişle karışık gerçeklik olarak tanımlıyor. Microsoft HoloLens ile en gelişmiş haline şahit olduğumuz karışık gerçeklik teknolojisinde sanal hologramları gerçek dünyadaki objelerin veyahut ortamların içerisinde görebiliyor, bu hologramlarla etkileşime geçebiliyoruz. Yukarıdaki videoyu izleyerek etkileşimli hologram kavramını daha iyi anlayabilirsiniz.

Microsoft HoloLens üst düzey donanım özelliklerine sahip 


Microsoft HoloLens piyasadaki sıradan sanal gerçeklik gözlüklerinden değişik olarak zengin donanım özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Bu enteresan aletin üzerinde 4 adet ortam idrak etme kamerası, 1 adet derinlik kamerası, 1 adet 2 MP’lik resim video kamerası, 4 adet mikrofon ve 1 adet ışık sensörü bulunuyor. Tüm bu sensör ve kameralara ek olarak cihazın içerisinde işlemci ve grafik işlemciden oluşan bir hologram işleme birimi dikkat çekiyor. Cihazın etrafsal ses teknolojisi, bakış takip sistemi, jestleri idrak etme özelliği ve sesli komut desteği bulunuyor. Microsoft HoloLens aslına bakarsanız tam teşekküllü bir bilgisayarı gözlük olarak kullanmanın karşılığı diyebiliriz. HoloLens’te 64 GİGABYTE flaş depolama alanı, 2 GİGABYTE RAM, Wi-Fi irtibatı, 3,5 mm ses girişi ve 2-3 saat civarı kesintisiz kullanım ömrü sunan dahili pili bulunuyor.

Windows 10’un holografik sürümü Microsoft HoloLens’in içerisinde bulunuyor 


Klavye ve fare ile monitörümüze bakarak kullandığımız Windows 10, yıllardır alıştığımız klasik Windows kullanımının en çağdaş hali olarak karşımızda. Ancak bir Microsoft HoloLens sahibiyseniz Windows 10 Holographic Edition’u kullanabilir, en fütüristik Windows 10 sürümünü tecrübe edebilirsiniz. Hologram teknoljisiyle el hareketleriniz aracılığıyla Windows 10 kullanmanın nasıl bir tecrübe olduğunu merak ediyorsanız yukarıdaki videoyu netlikle izleyin.

Microsoft HoloLens’in ücreti tam manasıyla cep yakıyor 


Şu an için yalnızca yazılım geliştiricilerin ve zengin teknoloji meraklılarınıın alakasını çeken Microsoft HoloLens’in ücreti oldukça yüksek. Üzerinde çok sayıda gelişmiş sensör ve kamera olmasından dolayı imalatı zahmetli, fiyatı yüksek olan Microsoft HoloLens’in AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ücreti 3000 dolar civarında. Aleti Türkiye’de satın almak isterseniz karaborsacıların eline mahkum kalıyorsunuz. Şu an itibarıyla internet ortamında bulunan duyurulara göre HoloLens’i 34000 TL’ye satan dahi mevcut.

Amerikan Silahlı gücü tarafından savaş operasyonlarında kullanılacak 


Microsoft HoloLens eğitim, sıhhat ve eğlence sektörleri için mükemmel bir teknoloji olarak karşımızda. Ancak bu işin bir de insanı tedirgin eden savaş bölümü var. Teknoloji gündemindeki son haberlere göre AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ silahlı gücü ile Microsoft, tam 480 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı ve Microsoft HoloLens’in askeri kullanımı için ilk adımı attı. Toplam 100 binden fazla HoloLens’i Amerikan silahlı gücü için üretecek olan Microsoft, savaşlarda artırılmış gerçeklik teknolojisinin büyük ehemmiyet taşıyacağını belirtiyor. Buna ek olarak askeri eğitim programlarında da artırılmış gerçeklik teknolojisinin ehemmiyetli bir yeri olacak. Biz optimist teknoloji tutkunları bu tarz aletleri insanlığın iyiliği ve gelişmesi için büyük adımlar olarak görürken ne yazık ki yeniden savaş kullanımının öne çıkması üzücü. Ne diyelim, umarız bir gün karşımızda kasklarında HoloLens takılı olan ölümcül silahlı güçler görmeyiz.

Kaynak : https://listelist.com/microsoft-hololens-hakkinda/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder