2019 Seneye İstikamet Verecek 10 Teknoloji Trendi - Haber Teknogez

Son Haberler

Aralık 15, 2018

2019 Seneye İstikamet Verecek 10 Teknoloji Trendi


2019 senesi ekonomik ve siyasi açıdan nasıl geçecek bilemiyoruz fakat hızla gelişen teknolojinin tertemiz nimetleriyle tanışacağımız bir sene olacağına eminiz. Gartner tarafından paylaşılan bilgilere göre 2019 yılında 10 yeni teknoloji insanlığa istikamet verecek ve hayatımızı değiştirecek. Bu yeni teknolojiler arasında hem eğlenceli, hem de biraz tedirgin edici başlıklar bulunuyor. 2019 seneye istikamet verecek teknoloji trendlerini merak ediyorsanız sözü daha fazla uzatmayalım ve listemizi sıralamaya başlayalım.

1. Özerk araçlar 


Yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle beraber özerk başka bir deyişle insan kontrolünde olmayan araçların prototiplerini görmeye başladık. Kısa bir müddet önce sizlerle paylaştığımız listede insansız olarak uçabilen taksilerin geliştirildiğini de belirtmiştik. 2019 yılında bu ve buna benzer otonom araç projelerinin doruk yaptığını göreceğiz. Bu otonom araçlar arasında robotlar, drone’lar, otonom otomobiller ve üst düzey yapay zekaya sahip insansız hava araçları bulunuyor olacak. Bunlara ek olarak 2019 yılında taşımacılık ve lojistik sektöründe de otonom araç sistemlerinin öne çıktığına tanık olacağız.

2. Artırılmış çözümleme 


2019 yılında yeniden yapay zeka ve büyük data işleme teknolojilerinin yardımıyla, bilhassa iş dünyasında “Artırılmış Analiz” kavramını sıkça duymaya başlayacağız. İngilizcesi “Augmented Analytics” olan bu kavram sayesinde iş ve bilim dünyasında çok daha ileri düzeyde verimlilik sağlanacak. Büyük firmaların imalat ve pazarlama alanında daha iyi kararlar vermesini, daha isabetli hamleler yapmasını sağlayacak olan “Artırılmış Analiz” teknolojisi yepyeni çalışmaların önünü açacak.

3. Yapay zeka tarafından geliştirilecek yazılımlar 


Yazılımla uğraşanları biraz korkutacak bir teknoloji trendi karşınızda. 2019 yılında bir hayli yazılım ve uygulama, yapay zeka tarafından geliştirilecek. Ancak hemen endişelenmeyin, yapay zekaların bu işe alışması için tabii ki yapay zeka yazılımcılarının sıkı bir çalışma sürecinde olması gerekecek. Şimdiden tavsiyemizi vermiş olalım, kendinizi yazılım alanında geliştirmek istiyorsanız kolaya kaçmayın ve yapay zeka geliştirme çalışmaları için kolları sıvamaya başlayın. 2022 seneninde bilhassa mobil uygulamalarının yüzde 40’ından fazlasının yapay zekalar tarafından geliştirilmiş olacağı düşünülüyor.

4. Dijital ikizler 


Son zamanlarda bir hayli imalat sistemi, yazılımlar yardımıyla insanlar tarafından yönetiliyor. 2019 seneninde bu seyrin biraz daha ileri taşınacağı ve tamamiyle dijitalleştirilebileceği düşünülüyor. Gerçek bir sistemin dijital ikizi geliştirildiğinde; makineler arası iletişim, yapay zeka ve sensör teknolojileri aracılığıyla imalatın hemen hemen tamamiyle makinelere emanet edilmesi olası görünüyor. Görünen o ki artık çalışan değil, çalışacak robotları, sensörleri ve yapay zekaları geliştiren insan olmak için çabalamak gerekecek.

5. “Uç bilişim” 


Daha literatürde net karar kılınmış bir karşılığı olmadığı için “Uç Bilişim” demeyi seçenek ettiğimiz teknoloji, bilişim kavramına yeni bir boyut katacak. İngilizcesi “Edge Computing” olan teknoloji, geçtiğimiz birkaç yıla damgasını vuran Cloud Computing yani Bulut Bilişim’in bir sonraki boyutu denilebilir. Bilişim sistemlerinin merkezi veyahut bulut odaklı barındırılmasından değişik olarak ağ uçlarında gerçekleşmesi mananına gelen “Uç Bilişim” kavramı, bir bakıma “Blockchain” yani “Blok Zinciri” teknolojisine benziyor diyebiliriz. Hazır söz etmişken küçük bir emare verelim, “Blok Zinciri” teknolojisini de listemizin ilerleyen maddelerinde göreceksiniz.

6. Sarmalayıcı sanal tecrübeler 


Virtual Reality denilen “Sanal Gerçeklik” ve “Augmented Reality” olarak bilinen “Artırılmış Gerçeklik” teknolojileri son iki yılda isminden sıkça söz ettirdi. 2019 yılında bu teknolojiler hem kendi başlarına, hem de birbiriyle harmanlanarak daha da ileri taşınacak ve bizlere sarmalayıcı sanal tecrübeler yaşatacaklar. Bir bakıma Matrix âlemine giriş yapıyoruz desek mübalağa etmiş olmayız. Gerçek dünyanın stresinden kurtulmak ve farklı sanal dünyaların keyfini çıkarmak isteyenler için 2019 son derece randımanlı bir yıl olacak.

7. “Blok zinciri” 


“Blok Zinciri” ya da İngilizce karşılığıyla “Blockchain” dendiğinde aklınıza ne geliyor? Şayet teknolojiyle yakından alakalıysanız “Bitcoin” dediğinizi duyar gibi oluyoruz. 2019 yılı dünyanın büyük firmalarının “Blok Zinciri” teknolojisine iyiden iyiye alışmaya başladığı yıl olacak. Gerek kripto paralar, gerekse ekonomi dışındaki birçok sektörde bu teknolojiden yararlanılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Mantıken bir bilginin tek bir merkezde değil, bloklarda birbiriyle iletişim halinde, bir hayli kaynaktan kontrol edilerek barınmasını sembolize eden “Blok Zinciri” teknolojisine kesinlikle kafa yormanızı tavsiye ederiz. Gerek sosyal ağ firmaları, gerekse çevrimiçi alışveriş siteleri şu an “Blok Zinciri” teknolojisine hâkim mühendisleri işe almaya başladı dahi.

8. Akıllı alanlar 


Akıllı telefonlarla başlayan teknolojide “akıl” yolculuğumuz kapsamını daha da genişletiyor. 2019 seneninde “Akıllı Alanlar” hayatımıza istikamet verecek. Akıllı şehirler, dijital çalışma alanları, akıllı haneler ve sensörlerle yönetilen akıllı fabrikalar 2019 seneyin yükselen değerleri olacak. Bu teknoloji trendinin nimetlerinden yararlanmak için ne yazık ki kalburüstü kitleye dahil olmak gerekiyor. Düşük aylıklarla çalışmak zorunda olanların bu teknolojiden haberdar bile olmayacağını düşünmek zor değil.

9. Dijital etik ve saklılık 


Veri mühendisliği ve büyük veri analizi gibi kavramlar maalesef bizim bilgilerimizden beslenerek büyüyorlar. Bundan birkaç yıl önce “Seni ne ilgilendirir?” şeklinde tersleyeceğimiz suallerin yanıtlarını, şu an kendi rızamızla dijital âlemde paylaşıyoruz. Bu doğrultuda yeni etik kaidelerinin ve saklılık ilkelerinin ortaya koyulması gerekiyor. 2019 yılı, dijital etik ve saklılık konularında bolca tartışma yaşanacak bir sene olacak. Bu arada 2019 senesi, bu konuda sosyal medya ve pazarlama firmalarının elini taşın altına koyacağı sene olacak. Veyahut en azından biz öyle olmasını ümit ediyoruz.

10. Kuantum bilişim 


Şu an bu yazıyı yazdığımız bilgisayar da, elimizden bir türlü düşüremediğimiz akıllı telefonlar da temelinde 1’ler ve 0’lardan oluşan bitler aracılığıyla, klasik işlem metoduyla çalışırlar. Bilişim dünyasında isimi duyulmaya başladığından beri büyük heyecan yaratan “Kuantum Bilişim” ise aynı anda hem 1 hem de 0 ihtimalinin değerlendirilebileceği kübitler ile yönetilecekler. “Peki bu ne sağlayacak?” derseniz, kuantum bilgisayarlar klasik bilgisayarların hesaplamasının yıllar boyu süreceği karmaşık işlem algoritmalarının dakikalar hem de saniyeler içerisinde çözebilecekler. Tabii ki şu an için çok karmaşık işlemler yapabilen kuantum bilişim sistemleri göremedik ama 2019 yılında bu konuda ciddi çalışmaların hayata geçirileceği düşünülüyor. Umarız kuantum bilişim “Keşke görmeseydik” diyeceğimiz korkutucu yapay zeka teknolojilerinin önünü açmaz.

Kaynak : https://listelist.com/2019-teknoloji-trendleri/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder