İnsanoğlunun Sonunu Getirme Potansiyeline Sahip 8 Teknoloji - Haber Teknogez

Son Haberler

Aralık 15, 2018

İnsanoğlunun Sonunu Getirme Potansiyeline Sahip 8 Teknoloji



Bildiğimiz kadarıyla Dünya üzerindeki en zeki varlıklar biziz. İnsanoğlu binlerce senedir var olduğu bu mavi seyyarede daimi ileri gitmek için çabaladı. Varoluşunun ilk dönemlerinden beri içindeki “yok etme” güdüsünü bir türlü dizginleyemeyen insanoğlu, bir mucize olmadığı takdirde bu seyyarede kendini yok etmeye mahkûm görünüyor. İnsanlığın yok olması için bir hayli sebep sayabiliriz fakat inanması güç gelse de bu sebeplerden biri “teknolojik gelişmeler” olabilir. Bunun nasıl olabileceğini merak ediyorsanız sizi listemize göz atmaya çağrı ediyoruz.

1. Şuurlu makineler



Robotlar bugüne kadar bizlere imalat alanında yardım eden, bazen de “Bak nasıl düştü ya!” diye gülünen makineler oldu. Çoğunlukla yazılımlar ve sensörler aracılığıyla çalışan robotların hızla geliştiğini bilmeyenimiz yoktur. Peki ya bu robotlarda oldukça ileri düzeye erişip onları şuur sahibi fertler yapmaya başlarsak? Bu meselenin fantastik yanıtları üzerine belki onlarca belki de binlerce kitap, dizi veyahut film bulabilirsiniz. Şayet bu yapıtlar size gerçekçi gelmiyorsa bir defa daha düşünün. Zira dünyanın en zeki insanlarının öngörülerine göre bilinçli robotlar üretmek insanlığın sonu olabilir. Bizden çok daha zeki olma potansiyeline sahip olan robotlar umarız hayatımıza renk katmaktan öte geçmezler.

2. Elektronik telepati 


Telepati kelimesi “Bir kimsenin kafasından geçenleri ya da çok uzakta geçen bir olayı, arada hiçbir araç, duygusal hiçbir irtibat olmaksızın idrak etme becerisi” şeklinde tanımlanır. Şu an için bu beceriye sahip olduğunu söyleyen birçok kişi olsa da, ilmi olarak bu becerinin varlığı ispat edebilmiş değildir. Görünen o ki telepatiyi tam olarak beceremesek de teknoloji yardımıyla bu beceriye kavuşabileceğiz. Fütüristler bu teknolojiye önümüzdeki 20 sene içerisinde ulaşacağımızı düşünüyor. Beyne takılacak bir çip yardımıyla başkalarıyla telepatik iletişim kuracağımız günler çok uzak görünmüyor. “Eee, bunun neresi insanlığı yok eder?” diyecek olursanız, sizlere hacker gerçeğini anımsatmak vaziyetindeyiz. İnternete bağlı her sistemin potansiyel olarak hack’lenme ihtimali olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yaygınlaşmış bir elektronik telepati teknolojisinin canı sıkılan hacker’lar tarafından kötüye kullanılarak dünyayı kargaşaya sürükleyebileceğini düşünmemiz hiç de zor olmuyor.

3. Genetik seçen virüsler 


Sulh, kardeşlik ve huzur, bizler için çok ehemmiyetli kavramlar. Peki, bu kavramlar sosyopat ya da psikopat dünya öncülerinin ne kadar umurunda? Açıkçası dünyanın son vaziyetine göz attığımızda bu kavramların çok umursandığını göremiyoruz. Teknoloji dünyasının genetik bilimine ne derece odaklandığını son senelerde açıkça görüyoruz. Çoğunlukla insanoğlunun iyiliği için araştırıldığı öne sürülen gen haritaları, ne yazık ki büyük bir rizikosu de beraberinde getiriyor. Tıpkı atomun parçalanabildiğinin bulunmasının hemen peşinden atom bombalarının üretilmeye başlanması gibi gen haritaları üzerinde ustalaşıldıktan sonra “gen silahları” üretilebileceğini kolayca tahmin edebiliyoruz. Psikopat bir öncünün kendi ırkını etkilemeyecek bir genetik silah üretmesi halinde yaşanacak senaryoyu düşünmek dahi istemiyoruz.

4. Sanal hapishaneler 


Zihninizi sanal dünyaya upload edebildiğinizi düşünün. Aklınıza hemen uçmak, sonsuz bir evrende keyif çatmak, gerçek dünyada yapamadıklarınızı yapmak gibi fikirler geliyor değil mi? Bizim de aklımıza bunlar geliyor fakat sanal gerçeklik kavramının bir de karanlık yüzü var: “Sanal hapishaneler”. Gerçek dünyada geçen 1 senesi sanal bir dünyada 1000 sene gibi yaşayabilirsiniz. Bu doğrultuda bir suçluyu yalnızca 1 senede 1000 sene mapus yaşayacak hale getirebilir, ağırlaştırılmış ömür boyu kavramını gerçek manada yasalara yansıtabilirsiniz. Suçlular cezasını çeksin, ona bir itirazımız yok fakat bu teknolojinin kötüye kullanılma ihtimalini gözardı etmemek gerekiyor. Umarız bir gün sanal bir hapishanede zihni mapus tecrübesi yaşamak zorunda kalmayız.

5. Alcubierre Warp Drive teknolojisi 


Bilim kurgu ve teorik fizikle ilgilenenler, insanlığın uzayda akılalmaz hızlarda yolculuk yapmak için geliştirmesi şart olan “Alcubierre Warp Drive” teknolojisini bilirler. Mantıken bir kumaşa benzetilen uzay-vakit üzerinde bir esneme yaratarak “ışınlanma baloncuğu” oluşturma fikrine dayanan bu enteresan kuram, sadece insanlığın değil güneş sisteminin sonunu getirebilir. Yapılan araştırmalara göre, Alcubierre Warp Drive teknolojisiyle ışık hızından yüksek hızlara erişmek olası görünüyor. Ancak durma hatıranda ortaya öyle bir enerji çıkması bekleniyor ki, bu enerjiyle bir güneş sisteminin yok edilebileceği ya da uzayda bir kara delik oluşturulabileceği düşünülüyor. Ne dersiniz, şayet bu teoriler gerçekleri yansıtıyorsa muhteşem bir intihar saldırısı yolu keşfetmiş sayılır mıyız?

6. Özerk savaş araçları 


İnsansız hava araçları ya da bilinen kısaltma isimleriyle İHA’lar şu an birçok sektöre hizmet veriyor. Bilhassa gittikçe teknoloji gündemindeki tesirini artıran drone’lar hem kamera çekimlerinde hem de lojistik sektöründe ehemmiyetli bir yer edinmeyi muvaffak oldu bile. Peki, bu insansız araçlar bir gün tepemize bombalar yağdırmaya başlasa şaşırır mıyız? Tabii ki şaşırmayız. Geleceğin savaşlarında insanların sadece kumanda ya da bilgisayar başında olacağı, çok gelişmiş ülkelerin azgelişmiş ülkeleri çok kısa müddet içerisinde kolayca yok edebileceği düşünülüyor. Teknolojinin gelişme mertebesinde bize eğlenceli görüntüler sunan drone’lar, yakın gelecekte bizi kurşun manyağı yapar mı bilemiyoruz ama bu senaryoyu düşünmek bile kanımızı donduruyor.

7. Nanobot silah teknolojileri 


Drone’ları, İHA’ları, insansız yönetilebilen tankları ve füzeleri unutun. Şu an beterin beteriyle karşı karşıyayız. Nanobot denilen çok küçük boyutlu robotlar, iyiye kullanıldığı takdirde nice hastalığın rehabilitasyonunda kullanılacak. Ancak kötüye kullanılması vaziyetinde bu teknoloji, tam manasıyla insanlığın sonunu getirmeye hazır görünüyor. Birçok filme ve kitaba konu olmuş nanobotlar eğer üretilirse kötüye kullanılmamaları için bolca yakarmamız gerekecek. Gözünüzün göremeyeceği kadar küçük nanobotların hayat alanınıza salınması halinde karabasana hazır olun. Zira onlar size yaklaştığında gazeteyi kıvırıp vurarak duvara yapıştırma talihiniz olmayacak.

8. İnsan zihnini dijital ortama aktarmak 


Yeniden iyiymiş gibi görünen, lakin derinlere inildiğinde büyük riziko içerdiği fark edilen bir teknoloji karşınızda. İnsan zihnini dijital ortama aktarmak, ilk düşünüldüğünde size mükemmel geliyor olabilir. Bu teknoloji sayesinde can vermiş yakınlarınızın sanal yansımalarını üretebilir, kendinizi bir bakıma ebedi hale getirebilirsiniz. Peki, bu teknoloji doğrultusunda; dünyayı yok etme ateşiyle yanıp tutuşan bir takım öncülerin hayata geri dönmesi ihtimali ne olacak? Her iyinin içinde bir kötü bulmayı muvaffak olan insanoğlu, elbet bu teknolojiyi de kötüye kullanmayı bilecektir. İyisi mi biz hiç bu uçuk teknolojilere bulaşmadan gerçek dünyamızda temiz temiz yaşayalım. İnsan zihninin dünyaya verdiği zararı en azından şu an için kontrol altında tutalım.

Kaynak : https://listelist.com/insanoglunun-sonunu-getirecek-teknolojiler/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder