Gezgin ve Bilimci Özgen Berkol Doğan Hatırasına Açılan Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Kütüphanesi İle ilgili 8 Bilgi - Haber Teknogez

Son Haberler

Aralık 15, 2018

Gezgin ve Bilimci Özgen Berkol Doğan Hatırasına Açılan Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Kütüphanesi İle ilgili 8 Bilgi




Özgen Berkol Doğan, hayat dolu bir insandı. Çok istikametli bir bilimci olarak hayallerinin peşinden koşan güzelliklerden biriydi. Bilim kurguya meraklı, fantastik yapıtları çeviri etmiş, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olan CERN’de de çalışmalar yapmıştı. 2007 senenindeki talihsiz bir uçak kazasıyla hayatını yitirdiğindeyse hayatını adadığı bilim dünyası ve fantastik yapıtların hatırasına ailesi ve sevdikleri tarafından Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi: 2012 seneninde İstanbul’da açılan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, ülkemizin bu alandaki ilk kütüphanesi oldu. Bir gezgin ve bilimcinin hayatından pareler bilmek esin verici olabileceği gibi, kütüphaneyi de tanıtmak kültürel dünyamıza bir hizmettir. Doğan’ın toprağı bol, kütüphanesi ise meraklı okuyucularla dolu olsun!

1. Eğitim hayatı


Özgen Berkol Doğan 29 Temmuz 1980’de Ankara’da dünyaya gelir. Eğitim hayatınaysa, Avusturyalı bir hanımefendinin açtığı “Tante Liz” anaokuluyla başlar. Babasının görevi gereği ilkokulun bir bölümünü Erzurum’da okur. Hemen peşinden 1991 seneninde Robert Koleji’ne girme hakkı kazanan Doğan, işaret fişeğini yakmakta da gecikmez: 1998 seneninde mezun olduğu kolejin “Michael Hamilton” Fizik Ödülü’nü kazanır. Fizikte üstün kabiliyetli talebelerden birine her yıl verilen bu ödülün hikâyesi de manidar: Ödüle ismini veren Michael Hamilton da genç yaşta bir uçak kazasında hayatını yitirir. Bu başarıların hemen peşinden şimdi sıra üniversitededir. Doğan, Boğaziçi Fizik bölümüne başarıyla girerek ileride büyük bir bilimci olacağının da emarelerini gösterir.

2. CERN seneleri


Lisans eğitimini bitirip yeniden Boğaziçi’nde araştırma görevlisi olarak kaldığı senelerde yolu Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) düşer: Yüksek lisans tezini araştırmak ve hazırlamak için üniversite tarafından CERN’e gönderilir. Son demlerinin büyük bir çoğunluğunu da bu büyük laboratuvarda, Cenevre’de geçirir.

3. Diğer alaka alanları


Yazının başında çok istikametli biri olduğundan söz etmiştik. O sadece bilim koridorlarında, laboratuvarda zaman geçiren biri olmaz. Hayata değin pek çok etkinlik ve eğlence ile doldurur hayatını. Dans, resim, resim ve dağcılık gibi alanları kendine hobi edinir. Dansta da bilhassa tangoya bayılır ve bunun eğitimlerini de hayatının değişik dönemlerinde alır. Doğan’ın ayrı olarak İngilizceden dilimize kazandırdığı üç tercümesi İthaki Yayınları’ndan çıkar. Hem çalışıp hem de gezgin olunabiliyormuş dedirten Doğan, üniversite senelerinde da Interrail’e katılarak Avrupa’yı gezer.

4. 1999 depreminde gönüllü


Özgen Berkol Doğan, yakınlarının deyimiyle insan ile ilgili oldukça seçici davranır. Davranır fakat yakınlarına sevgi ve saygısını göstermekten, yabancılarla iletişim kurmaktan hiç çekinmez. Bu içten tavır onun etrafı tarafından da sevilen bir fert olmasını sağlar. 1999 İzmit depreminde de kurtarma çalışmalarına gönüllü olarak katılarak hizmet eder. 30 Kasım 2007’de Isparta’daki bir yüksek fizik kurultayına katılım için yolculuğa çıktığında aramızdan ayrılır.

5. Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi


2007 seneninde aramızdan ayrılan gezgin ve bilimci Özgen Berkol Doğan hatırasına 2012 Aralık ayında bir kütüphane kurulur. Bilim kurgu, fantastik ve korku edebiyatı alanlarında Türkiye’de yayımlanan tüm yapıtları bulabileceğiniz kütüphane Türkiye’nin de ilk bilim kurgu kütüphanesidir. İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, İtalyanca, Arapça, Azerice, Sırpça, Ermenice, Hemşince, Yunanca, Polca/Lehçe, Norveççe, Endonezce (Endonezyaca), İbranice, Danca, İspanyolca ve Korece yapıtlar de bulunur. Pazartesi günleri hariç her gün 11.00 ile 19.00 arasında açıktır. Caferağa Semti Safa Sokak No: 20 Kadıköy, İstanbul’da olan kütüphaneye 0216 349 31 31 numaradan da erişebilirsiniz.

6. Sohbet ve film gösterimleri


Kütüphanenin bir diğer özelliği de perşembe günleri yapılan sohbet ve film gösterimleridir. Gördüğünüz üzere vaktiyle Sunay Akın da gelip söyleşmiş. Fizik, edebiyat ve bilim kurgu söyleşileri her ay belirlenen perşembe günleri yapılırken ayın ilk perşembelerinde de film gösterimleri vardır. Katılımın fiyatsız olduğu etkinliklere, alanında yetkin akademisyen ve araştırmacılar konuşmacı olarak katılır. Yeni sayılabilecek bir diğer etkinlik süreciyse pazar günleri yapılan ve konuların tamamiyle kendi kendine belirlendiği “Pazar Sohbetleri”dir. Bu zengin aktiviteler mayıs ayıyla bir yaz arası verip ekim ayıyla beraber tekrar başlar.

7. Dans şenliği


Bilimle sanatın kol kola gittiği kütüphane, 2009 seneninden bu yana Robert Koleji’nin hane sahipliği yaptığı “BERKOL RC’98 DANCE FESTIVAL” ile de ülkemizin sayılı şenliklerinden birini gerçekleştirir. Lise düzeyinde gerçekleştirilen ve Latin danslarıyla tangonun yapıldığı şenlikte her sene dansın ehemmiyetli isimleriyle gençler bir araya gelir.

8. Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi 


Kaynak : https://listelist.com/ozgen-berkol-dogan/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder