Komşu Günden Güne Çöküyor: Tahran Her Sene 25 Santimetre Toprağa Gömülüyor - Haber Teknogez

Son Haberler

Aralık 12, 2018

Komşu Günden Güne Çöküyor: Tahran Her Sene 25 Santimetre Toprağa Gömülüyor




Alman bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre İran'ın başkenti olan Tahran, yeraltı kaynaklarının aşırı tüketimi nedeni ile her sene 25 santimetre toprağa gömülüyor.

İnsanlığın daimi olarak tabii kaynakları tüketiyor olması, atmosfer kadar Dünya’nın kendisini de etkiliyor. Almanya’nın önde gelen araştırma kuruluşlarından biri olan GFZ German Research Centre for Geosciences tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, sürekli artan doğal kaynak tüketiminin ne denli büyük neticelere kapı araladığını ortaya çıkardı.

InSAR isimli görüntüleme teknolojisini kullanarak rastgele bir bölgenin yüksekliğini ve toprak altında gerçekleşen farklıkları inceleyebilen bilim insanları, güneydoğudaki komşumuz İran’ın başkenti olan Tahran’ın her sene vasati 25 santimetre dibe çöktüğünü ortaya çıkardı. Bu çöküş, yer yer 5 santimetre kadar olurken, vasatinin üzerine çıkan bölgeler de bulunuyor.

Bilim insanlarına göre Tahran’da yaşanan bu çöküşün nedeni, şehrin yeraltı kaynaklarının daimi olarak tüketilmesinden başka bir şey değil. Bilim insanlarına göre İran’da son yıllarda yaşanan kuraklık ve yeraltı su tüketiminin artışı, şehrin toprak kalitesinin azalmasına tabii olarak da toprakta çatlaklar oluşmasına kapı aralıyor. Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, konu konusunda olarak yayımladıkları yazıda, ‘’Endüstrideki gelişme ve şehirleşme dolayısıyla su tüketimi arttı ve Tahran platosundaki su düzeyi azaldı. Böyle olunca toprak zarar gördü ve çökmeye başladı.’’ ifadelerine yer verirken, 1984-2011 yılları arasında yeraltı su kaynağı düzeyinin 12 metre azaldığını belirttiler.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/komsunun-baskenti-cokuyor-her-yil-25-santimetre-batiyorlar-2788471/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder