Mars'tan Gelen İlk Sesler Kaydedildi - Haber Teknogez

Son Haberler

Aralık 09, 2018

Mars'tan Gelen İlk Sesler Kaydedildi




NASA'nın InSight uzay aracı Mars'taki ilk rüzgar sesini kaydetti. InSight'ın baş araştırmacısı Bruce Banerdt, "Bu sesin yakalanması tasarılanmamış bir vaziyet oldu." diye konuştu.




Geçtiğimiz hafta Mars'a inen NASA'nın InSight uzay aracı seyyaredeki ilmi verileri toplamak için harekete geçti ve kızıl seyyaredeki rüzgarın sesini kaydetti. Mars'ın sesini kaydeden uzay aracı InSight'ın baş araştırmacısı Bruce Banerdt, "Bu sesin yakalanması tasarılanmamış bir vaziyet oldu. Ancak görevimizi adadığımız şeylerden biri Mars'taki devinimi ölçmek ve bu görev natürel olarak ses dalgalarının kapı araladığı hareketi de içeriyor" diye konuştu.

RÜZGARIN HIZI 15 İLA 25 KİLOMETRE/H

Rüzgarın sesi, InSight'taki hava basıncı sensörü ve sismometre aracılığıyla kaydedildi. Hava basıncı sensörü, hava titreşimlerini direk idrak ettiğinde, sismometre, Mars rüzgarının InSight'ın güneş oturumlarından üflediği titreşimleri kaydetti. Bilim insanları rüzgarın hızının 15 ila 25 KİLOMETRE/H arasında olduğunu düşünüyor.

MARS'TAN GELEN İLK RÜZGAR SESİ

InSight bilim ekibinin bir parçası olan Tom Pike, "Uzay aracının kenarlarındaki güneş oturumları rüzgarın basınç dalgalanmalarına reaksiyon veriyor. InSight oturumları çanak görevini görüyor Mars rüzgarı oturumlara çarpıyor. Güneş oturumlarından gelen iniş titreşimlerinin istikameti rüzgarın istikameti ile eşleşiyor" izahını yaptı.

Videodaki ses, insan kulağının duyması için iki oktav yükseltildi. Videoda Mars'tan gelen ilk rüzgar sesi duyulabiliyor.

Kaynak : https://www.sondakika.com/haber/haber-dha-dis-mars-tan-gelen-ilk-sesler-kaydedildi-11516710/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder