Bilim insanları yakıt hücrelerindeki platinin verimliliğini maksimum düzeye çıkardı - Haber Teknogez

Son Haberler

Aralık 14, 2018

Bilim insanları yakıt hücrelerindeki platinin verimliliğini maksimum düzeye çıkardı



Science Mecmuası'nde yayınlanan makalaye göre Argonne laboratuvarında çalışan kimyacılar, Platinyumun etkinliğini büyük oranda arttıran bir katalizör keşfettiler. Bu yeni katalizör, yakıt teknolojisini bambaşka bir boyuta taşıyabilir.

Platinyum, malum altın ve gümüşten daha az bulunan çok değerli bir metal. Platinyumun yakıt hücrelerinde, Hidrojen ve Oksijen'i suya ve elektriğe dönüştürme özelliği, onu daha da aranan bir malzeme haline getiriyor. Bilim insanları, yaptıkları çalışmalarla Platinyumun bu özelliğinin verimliliğini arttırmayı amaçlıyor.

Verimlilik üzerine yapılan çalışmaların önündeki en büyük mani, Platinyumun hem az bulunuyor olması hem de fiyatının çok yüksek olması. Argonne Milli Laboratuvarı'nda üretilen katalizör Platinyumun verimliliğini en üst düzeye çıkarıyor ancak Platinyumun fiyatından dolayı optimal bir nokta bulunamazsa pratikte uygulaması gerçekleşmeyebilir.

Yapılan çalışmalarda, Platinyumun Hidrojen ve Oksijen üzerindeki tepkileri incelendi ve oksijen indirgeme tepkininde büyük miktarda Platinyum gerektiği belirlendi. Hemen peşinden çalışmalar, kullanılan Platinyumun miktarını azaltmak üzerine yoğunlaştı.

Argonne'da çalışan bilim insanlarının bu gayreti netice verdi ve Platinyum miktarını azaltabilecekleri bir çözüm bulundu. Platinyumu, katalizördeki kullanılabilirliği ve reaktivitesini arttırmak için değişik bir forma sokan kimyagerler, temelde Kobalt-Platinyum alaşımı bir nano parçacıktan faydalandı.

Oluşturulan yeni katalizörün verimliliği arttırmasının yanı sıra evvelki vaziyete göre dayanıklılığı da arttırdığı belirtildi. Çalışmanın teknik ayrıntılarına, 8 Kasım tarihli Science Mecmuası'nde yayınlanan yazıdan ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-12-scientists-maximize-effectiveness-platinum-fuel.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder